Home » Blog » Merknamen en domeinnamen

Merknamen en domeinnamen

Merknamen en domeinnamen
Home » Blog » Merknamen en domeinnamen

Domeinnamen zijn cruciaal voor het navigeren op internet. Ze maken het eenvoudig om contact te maken met computers en websites van zowel bedrijven als individuen. Met een domeinnaam bereik je bijvoorbeeld een bedrijfswebsite, waar je informatie kunt vinden, producten kunt bekijken, advertenties kunt plaatsen, financiële transacties kunt uitvoeren en bestellingen kunt doen.

Top Level Domains

Deze domeinnamen eindigen vaak op zogenaamde Top Level Domains, zoals .nl voor Nederland, .be voor België en .de voor Duitsland. Er zijn ook algemene Top Level Domains zoals .com, .org en .net. Het deel voor .nl in een Nederlandse domeinnaam wordt door SIDN uitgegeven.

Een domeinnaam kan maar één keer worden geregistreerd, anders dan bij handelsnamen of merken, die meerdere keren geregistreerd kunnen worden als er geen verwarring optreedt. Handelsnamen en merken zijn territoriaal, terwijl domeinnamen universeel zijn.

Wie het eerst komt….

Degene die een domeinnaam als eerste registreert, heeft in principe de rechten. Dit kan veranderen als de domeinnaam inbreuk maakt op een bestaande handelsnaam of merknaam. Voor een inbreuk moet er verwarring bij het publiek zijn of schade aan het merk.

Inbreuk

De rechterlijke beoordeling varieert. Bij beschrijvende handelsnamen is er minder kans op inbreuk. Als een handelsnaam een uniek karakter heeft, zoals DeGoudenMakelaar.nl, kan een soortgelijke domeinnaam, zoals DeGoudenJarenMakelaar.nl, wel inbreuk maken. Ook het gebruik van delen van een handelsnaam in een domeinnaam kan inbreuk zijn.

Bij beschrijvende merknamen hangt inbreuk af van hoe het merk wordt gebruikt. Sommige gelijkende of parodiërende domeinnamen maken geen inbreuk. Bij bekende merken wordt sneller inbreuk aangenomen.

Als distributeur van een merk mag je de merknaam en logo op je site gebruiken, maar niet in je domeinnaam, om verwarring over commerciële relaties te voorkomen.

Domeinnamen worden steeds belangrijker in het handelsverkeer. Door de complexiteit is professionele hulp vaak nodig om een geschikte domeinnaam te bedenken en succesvol te registreren.

domein

De trends in 2023

Toename in Exact-Match Domeinnamen: In 2023 is er een trend waarbij steeds meer domeinnamen worden geregistreerd die exact overeenkomen met de naam van een bedrijf. Dit stelt bedrijven in staat hun naam als domeinnaam te gebruiken om hun online zichtbaarheid te vergroten. Zoekmachines kunnen zien dat de website van een bedrijf verbonden is met de naam ervan, wat helpt bij SEO-optimalisatie​​.

Gebruik van Lokale Domeinnamen: Er is een toenemende trend waarbij bedrijven lokale domeinnamen gebruiken om meer lokale bezoekers te bereiken. Lokale domeinnamen stellen bedrijven in staat om geoptimaliseerde inhoud te bieden die specifiek gericht is op hun lokale markt, wat ook bijdraagt aan een betere positionering in zoekmachines​​.

Creativiteit in Domeinnamen: Bedrijven worden creatiever met hun domeinnamen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Er is een verschuiving van lange, keyword-rijke domeinnamen naar kortere, meer memorabele domeinnamen. Voorbeelden van creatieve domeinnamen zijn die met slimme woordspelingen of unieke formaten, zoals .photography, .church, of .design​​.

Optimalisatie voor Voice Search: Met de stijgende populariteit van persoonlijke spraakassistenten zoals Siri, Alexa en Google Assistant, is het optimaliseren van domeinnamen voor spraakzoekopdrachten belangrijk geworden. Domeinnamen moeten eenvoudige woorden bevatten die gemakkelijk door spraakassistenten te spellen, uit te spreken en te herkennen zijn, wat de vindbaarheid in spraakgestuurde zoekresultaten verbetert​​.

Toename in het Gebruik van Country Code Domains (ccTLDs): Bedrijven gebruiken steeds vaker country code domeinen (ccTLDs) om lokale consumenten te bereiken. Deze domeinen zijn gericht op lokale publieken en worden gebruikt door wereldwijde merken voor land-specifieke websites. Dit helpt bij zoekmachineoptimalisatie en vergroot de merkherkenning​​.

Groei in Domeinnaamregistraties: Er is een toename in het aantal domeinnaamregistraties waargenomen. In het derde kwartaal van 2023 werden er wereldwijd 359,3 miljoen domeinnaamregistraties gemeld, een stijging van 2,7 miljoen of 0,8% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023​​.

Bellen kan ook: +31 73 8505242

Wil je direct contact met ons team?

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt z.s.m. bericht van ons.