Home » Blog » Domeinnaam en zoekmachines

Domeinnaam en zoekmachines

Domeinnaam en zoekmachines
Home » Blog » Domeinnaam en zoekmachines

Hoe een domeinnaam of extensie kan helpen om een site beter vindbaar te maken bij zoekmachines.

Dit vindbaar maken wordt meestal aangeduid met de vakterm Search Engine Optimization (SEO). Hier vindt u de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden als u een domeinnaam zoekt die moet bijdragen aan een optimale vindbaarheid van uw website.

SEO sleutel voor succesvolle website
Met SEO bedoelen wij letterlijk alle activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de niet-gesponsorde zoekresultaten van een zoekmachine. Dit is dus iets anders dan het betaald adverteren op zoekmachines dat bekend staat als Search Engine Advertising (SEA). SEO is aantrekkelijk, omdat vermelding in zoekresultaten in tegenstelling tot  advertenties gratis is. Een website die voor een bepaald zoekwoord bovenaan staat wordt al gauw twee keer zoveel aangeklikt als de website die op de tweede plaats staat.

Content is essentieel, domeinnaam is aanvullend
Zoekmachines kijken op de eerste plaats naar de relevantie van sitecontent. Een goede domeinnaam zonder content komt dus zelden hoog in de ranking. Wanneer er echter meerdere domeinnamen vergelijkbare content bieden kan de domeinnaam een steun in de rug bieden. Daarbij spelen zowel de naam als de extensie een rol.

Naam met keyword belangrijk
Voor de naam geldt dat een relevant keyword veel waarde toevoegt. Dus: geschenk.nl  is een goede naam om te hebben wanneer je gevonden wilt worden op het zoekwoord geschenk. Daarbij geldt dat zoekmachines veel waarde hechten aan een ‘exact match’. Geschenk.nl scoort dus beter op het zoekwoord ‘geschenk’ of ‘geschenken’ dan op het zoekwoord ‘cadeau’, hoewel de zoeker die het laatste woord intypt waarschijnlijk dezelfde behoefte heeft.

.nl Belangrijk om in Nederland gevonden te worden
Extensies zoals .nl spelen in SEO vooral een rol voor het zogenaamde ‘geotargeting’. Dat wil zeggen: de extensie zegt iets over de locatie waarvoor het zoekresultaat relevant is en kan dus hoger geplaatst worden in resultaten voor zoekers die in de buurt van die locatie gevestigd zijn. Voor .nl geldt daarom in de regel dat domeinnamen die eindigen op .nl doorgaans hoger eindigen in Nederlandse dan in Belgische zoekopdrachten. Ook wanneer het dezelfde zoekwoorden betreft.

Domeinnaam kopen? Controleer de autoriteit!
Soms is er voor het keyword dat je zoekt geen domeinnaam beschikbaar, maar zijn er wel reeds geregistreerde domeinnamen die te koop aangeboden worden. Wat een redelijke prijs is, hangt grotendeels af van de waarde die de website voor je vertegenwoordigt. Wel is het raadzaam om in zo’n geval te kijken naar de ‘autoriteit’ van een domeinnaam. Hoe hoger een domein hier scoort, hoe beter je potentiële ranking. Een goede tool hiervoor is bijv. de Mozbar.

Vergeet intypers niet
Tot slot een advies: hou in je selectie van namen rekening met het feit dat bezoekers de eerste keer vaak zoeken naar je domeinnaam, maar bij een 2e bezoek vaak de naam intypen. In het eerdergenoemde voorbeeld geschenk.nl is het daarom aan te raden ook het meervoud geschenken.nl te registreren (indien mogelijk natuurlijk). In zoekmachines levert geschenk.nl weliswaar een exacte match op wanneer iemand ‘geschenken’ zoekt, maar bij een herhalingsbezoek halen veel mensen bij het intypen enkelvoud en meervoud door elkaar (en komen dus op geschenken.nl i.p.v. op jouw site).

Bellen kan ook: +31 73 8505242

Wil je direct contact met ons team?

Vul onderstaand formulier in en je ontvangt z.s.m. bericht van ons.