Welke domeinnaam registreren?
U kunt een .nl-domeinnaam registreren of kiezen voor .eu of een domeinnaam van een exotisch eiland. Buitenlandse bedrijven en privé-personen kunnen ook een Nederlandse domeinnaam claimen. Ziet u door de bomen het bos nog?
.nl, .com, .net, .biz, .info, .org of .mobi
Als uw bedrijf zich vooral richt op de Nederlandse markt, is het slim om een .nl-domeinnaam aan te vragen. Als u (in de toekomst) ook internationaal zaken doet, is een handig om een .com-domeinnaam te registreren, omdat deze meer internationale bekendheid hebben. Soms is het slim om meerdere domeinnamen naar dezelfde internetsite te laten verwijzen.
.eu-domein
Informatie over het aanvragen van een .eu-domein is te vinden bij EURid, de Europese organisatie die verantwoordelijk is voor de .eu-domeinnamen.
Toewijzing gaat dan volgens het principe: wie het eerst komt, die het eerst maalt.
Internationale domeinnamen
Elk land heeft een eigen extentie. Het staat u vrij om in plaats van .nl een extentie van een exotisch eiland te nemen zoals .tv (Tuvalu), .nu (Niue) of .is (IJsland). Het bedrijf AlterNET heeft een overzicht van de verschillende landen en bijbehorenden domeinen. Via deze site kunt u checken of een bepaald domein nog vrij is en deze claimen.
Domeinnaam voor mobieltje
In 2007 is .mobi ingevoerd als standaard voor mobiele webadressen. Er staan een aantal grote partijen achter .mobi en dat kan er wellicht voor zorgen dat het een succesvolle extensie kan worden. Google, Vodaphone, Ericsson, Samsung, Nokia en T-mobile behoren tot de bedrijven die in deze extensie hebben geïnvesteerd. Het is de bedoeling dat een website die eindigt op .mobi helemaal is geoptimaliseerd voor mobiele toestellen. Sites met mobi moeten voldoen aan een aantal technische standaarden. Een voorbeeld van een .mobi-site is elsevier.mobi.
Domeinnaam niet meer vrij
In Nederland wordt bij aanvraag van een domeinnaam niet gecontroleerd of deze domeinnaam tevens ook de bedrijfsnaam is van de aanvrager. Als blijkt dat de door u gewenste domeinnaam al is geregistreerd zonder dat er een webpagina aan hangt, kunt u eenvoudig nagaan wie het domein heeft geclaimd. U zou contact kunnen opnemen met de eigenaar om eventuele overdracht te bespreken. Soms heeft de eigenaar het domein ooit geregistreerd, maar heeft hij er inmiddels geen plannen meer mee.
Onderzoek
Het gebruik van een domeinnaam kan als merkinbreuk of inbreuk op een handelsnaam kan worden opgevat. Soms wordt het registreren van een domeinnaam al als merkinbreuk aangemerkt. In principe kan het gebruik van een domeinnaam overal ter wereld inbreuk maken op een plaatselijk merk of een plaatselijke handelsnaam. U kunt natuurlijk niet wereldwijd alle merken en handelsnamen nagaan, maar laat in ieder geval een check uitvoeren met betrekking tot in de Benelux bestaande merken en handelsnamen. Dit kan rechtstreeks bij het Benelux Merkenbureau.
Vrijwaringsverklaring
Als u een domeinnaam aanvraagt, dan moet u een vrijwaringsverklaring ondertekenen. U tekent dan voor het feit dat u ‘te goeder trouw’ handelt. Als u bijvoorbeeld Philips.nl aanvraagt, dan zal de domeinnaam niet aan u toegekend kunnen worden als u niets met Philips als bedrijfsnaam van doen heeft. Anders is het wanneer uw bedrijf bijvoorbeeld Porsche heet en u verkoopt schoenen. Juridisch gezien heeft u dan net zoveel recht op de domeinnaam als de autofabrikant. In zo’n geval zal dan in een gerechtelijke procedure gekeken worden naar grootte van de afzonderlijke belangen.