Wat is een domeinnaam?

Domeinnaam registreren

Op deze pagina leggen we uit wat je een domeinnaam is en
kun je deze direct registreren.

Domeinnaam check

Voordat je een domeinnaam registreert is het verstandig om eerst te kijken of deze nog niet bestaat.  Als je een bedrijf hebt is het zelfs noodzakelijk. Als je jouw bedrijf nog gaat oprichten en je nog geen naam hebt vastgelegd bij de Kamer van Koophandel dan is het belangrijk om eerst een onderzoek te doen naar de reeds aanwezige domeinnamen. Je kunt daarmee voorkomen dat jouw bedrijfsnaam gelijk is aan een al geregistreerde domeinnaam van een ander bedrijf. Als deze in een andere branche zit dan hoeft dat op zich geen probleem te zijn, maar als de dienstverlening van dezelfde aard is dan is een unieke naam beter voor je marktpositie en ter voorkoming van verwarring.

Doe dus eerst een domeinnaam check en leg daarna de door jou gewenste domeinnaam vast. Ga daarna pas naar de Kamer van Koophandel om je bedrijfsnaam vast te leggen inclusief vermelding van jouw domeinnaam.  Doe je het andersom dan loop je een groot risico dat jouw domeinnaam wordt vastgelegd door kapers. Zodra de KvK nieuwe bedrijven inschrijft wordt dit namelijk openbaar gemaakt. Deze kapers registreren de naam en proberen hem dan vervolgens duur aan je te verkopen. Helaas zijn dit soort praktijken meer standaard dan uitzondering. Lees hier meer over.

Domeinnaam registreren

Als je jouw domeinnaam wilt registreren dan kan dat binnen enkele minuten.  Het eerste jaar krijg je korting. Je kunt dat jaar derhalve de domeinnaam niet verhuizen naar een andere provider. Het opvolgende jaar betaal je het normale lage tarief.

Registreer je domein direct 

Je vult de gewenste domeinnaam in en het systeem gaat controleren of deze domeinnaam nog vrij is. Alle vrije domeinen met hun extensies worden aan je getoond. Vervolgens vul je jouw gegevens in en je ontvangt een proformafactuur. Na de betaling volgt het registratieproces.

Je ontvangt een mail ter bevesting en je bent nu 1 jaar de houder van deze domein. De domein wordt jaarlijks verlengd tot wederopzegging. Via het accountpanel kun je inloggen in jouw account en daar de status van jouw bestelling zien.

domeinnaam registreren

Wat is een domeinnaam?

Domeinnaam betekenis

Een domeinnaam is een uniek adres op het internet waarmee je jouw informatie, diensten of producten kunt tonen aan de hele wereld.

Het heeft een extensie, zoals bijvoorbeeld de .nl of .com die je erachter ziet staan.  domein.nl of domein.com (lees hier meer over extensies)

Als je een eigen e-mailadres wilt hebben (onafhankelijk van jouw internetprovider) of een website wilt gaan (laten) maken dan heb je altijd een domeinnaam nodig.

Voor E-mail krijg je dan een voorvoeging naar keuze zoals b.v. info@ of support@ die voor de domein geplaatst is.  Je kunt met een domein dus meerdere e-maildressen gebruiken, deze hebben dan allemaal een ander voorvoegsel.

Voorbeeld -> info@domein.nl

Voor een website krijg je dan een voorvoeging http:// of https:// of https://www.

Voorbeeld -> https://www.domein.nl

http://

is het standaard protocol zonder een beveiligingscertificaat. Dit wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt omdat de website dan niet veilig te benaderen is.

https://

is een versleutelde verbining met een SSL certificaat. Dit maakt de website veilig.

www.domein.nl

De www staat voor ‘World Wide Web”

Security SSL

Domeinnaam registreren met SSLEen slotje https:// geeft aan dat de website is voorzien van een veilig SSL-certificaat.
Bij het gebruik van de website kunnen de gegevens niet worden onderschept door anderen. Dit is vooral belangrijk voor websites die betaalgegevens verwerken of andere gevoelige informatie. Tegenwoordig is SSL standaard voor websites en webshops. Je krijgt bij ons standaard een gratis SSL-certificaat. Er zijn diverse certificaten voor bedrijven die op naam worden gezet voor nog meer zekerheid. Lees hierover meer.

Domein kopen

Een domein kopen bestaat eigenlijk niet want je wordt nooit de eigenaar van een domein maar de houder. Als je een domein registreert ben je tot wederopzegging een jaar lang de houder.

DNS en Nameserver

Standaard is de Nameserver van Domein-Direct ingesteld met bijbehorend DNS.
Het gebruik van het DNS-panel vereist gevorderde kennis over A, CNAME en MX records.

Anoniem registreren (Privacy bescherming)

Je kunt een domeinnaam ook anoniem registreren om te voorkomen dat jouw gegevens openbaar kunnen worden opgevraagd. Deze keuze kun je aangeven bij de registratie van de domein (Privacy Protect). Je blijft hierbij vanzelfsprekend de houder van de domeinnaam. Wij moeten wel in het bezit zijn van jouw gegevens. Deze worden nooit doorgegeven, zie daarvoor ook ons privacybeleid. De enige uitzondering daarop is wanneer het gebruik van de domeinnaam/website in strijd is met onze Algemene Voorwaarden.

Wat kun je doen met een domeinnaam?

Domeinnaam registreren en doorsturen

Je kan je domein doorsturen (forwarden) naar een ander domein. Je hebt hiervoor een doorstuurpakket nodig. Dat gebruik je als je bijvoorbeeld domeinen met meerdere extensies hebt geregistreerd zoals een .nl en een .com. Als voorbeeld kun je dan je domein domein.com doorverwijzen naar domein.nl. Op een domeinnaam zelf kun je niets instellen.

Vaak worden meerdere extensies geregistreerd om te voorkomen dat deze domeinen door andere mensen worden geregistreerd. Dit geldt voornamelijk voor .nl – .com – .eu en -.info.

Heb je al een E-mailadres? Dan kun je jouw mailbox doorsturen naar een ander e-mailadres, zoals bijvoorbeeld  je thuis-, werk- of studie e-mailadres. Dit kan ook een Outlook-, Gmail– of Yahoo-account zijn!

Domeinnaam registreren op andermans naam (voor resellers)

Als reseller kun je voor jouw klanten domeinen te registreren. Hierbij wordt de klant als houder  geregistreerd.  Het beheer en de facturering staat op jouw naam. Via je account heb je een duidelijk overzicht en controle. Je kunt snel en eenvoudig extra diensten bestellen en upgraden indien nodig.