Help mijn domeinnaam is gestolen Print

  • domeinnaam
  • 2

Domeinnamen zijn maar beperkt beschikbaar. Hoeveel ‘Bakker Jansen’s’ er ook mogen zijn, van de domeinnaam bakkerjansen.nl is er maar één. Hoe kom je aan de domeinnaam die bij jouw onderneming hoort en voorkom je dat een ander een vergelijkbare domeinnaam gebruikt?

Recht op domeinnaam

Je hebt kort gezegd recht op een domeinnaam wanneer je de eerste bent die hem registreert. Een domeinnaam is een adres – een internetadres.  Een domeinnaam opeisen kan meestal niet. Tenzij iemand door middel van de domeinnaam inbreuk maakt op een recht. 

Registreer je domeinnaam zodra dat kan

Bij domeinnamen geldt in de basis, wie het eerst komt, die het eerst maalt. Om een geschil te voorkomen zul je dus de belangrijkste domeinnamen zelf al moeten registreren. Dat betekent dat het in elk geval verstandig is de .nl versie te registreren en eventueel ook een .com, .eu, of een ander veel gebruikte extensie. Bestaat de handelsnaam of het merk uit meerdere woorden, overweeg dan zowel de versies met als zonder streepje te registreren. Deze domeinnamen kan je eventueel naar je hoofdwebsite laten doorverwijzen of inzetten voor landingspagina’s. Helemaal niet gebruiken kan natuurlijk ook. 

Wat te doen bij onrechtmatig gebruik: een checklist

Wat kun je doen wanneer merkt dat iemand anders jouw domeinnaam onrechtmatig gebruikt? Een korte checklist:
  • Verzamel bewijs
    Maak screenshots van de website die met die domeinnaam gebruikt wordt. 
  • Is er sprake van een inbreuk? 
    Als jij alleen een handelsnaam hebt, kan het gebruik van een domeinnaam door een niet-ondernemer geen inbreuk maken. Wordt de domeinnaam door een ondernemer gebruikt en is er daarmee ook sprake van een inbreuk op jouw handelsnaamrecht, dan kun je hier wel wat tegen doen. Heb je een merk en wordt de domeinnaam ten koste van jouw merk gebruikt, dan kun je er ook wat tegen doen.
  • Zoek de relevante personen
    Zoek uit wie de domeinnaam geregistreerd heeft via bijvoorbeeld whois.net of een andere website. Hoort de domeinnaam bij een onderneming, zoek dan op wie daar de eigenaar van is bij de Kamer van Koophandel. 
  • Bepaal je doel 
    Je mag in elk geval eisen dat de domeinnaam niet meer op deze inbreukmakende wijze gebruikt wordt. Je kunt ook schadevergoeding eisen. In sommige gevallen kun je overdracht van de domeinnaam vorderen. Bedenk goed wat je wil bereiken en waarom je dat wil. Dat maakt onderhandelen makkelijker. 
  • Schrijf een brief

Klim in de pen

De brief schrijven is natuurlijk het meest lastig. Leg vooral goed uit dat er sprake is van een inbreuk en waarom dat zo is. Voeg het bewijs toe. Zet uiteen wat jouw schade is. Vertel vervolgens wat volgens jou de oplossing is of welke eisen je hebt. Wees hier nauwkeurig en duidelijk in. Stel een duidelijke termijn met deadline, voor wanneer je een reactie wilt hebben ontvangen. Op deze manier kun je verhaal halen wanneer een reactie uitblijft. Anders kun je ‘eeuwig’ blijven wachten. 
 
Het kan zijn dat je niet heel hard wil zijn, maar dat je simpelweg de inbreuk en verwarring wil stoppen. Zorg in dat geval wel nog steeds dat je goed uitlegt wat je schade eigenlijk is en dat je nu, om tot een snelle oplossing te komen, een schikking aanbiedt. Daar mag je bij vermelden dat wanneer ze niet akkoord gaan met die schikking, je wel alle schade zult verhalen. 
 

Domeinnaamkapers

Sommige bedrijven kopen domeinnamen op om deze voor veel geld door te verkopen. In principe mag dat. Zodra je op zoek bent geweest of een bepaalde domeinnaam nog vrij is, is het verstandig deze direct te registreren. Er kan door domeinnaamkapers worden bijgehouden in welke domeinnamen er interesse is (geweest), waardoor de prijs omhoog gaat. 
 
Hebben de kapers de domeinnamen expres gekaapt, omdat je merk erin voorkomt of omdat de domeinnaam tijdelijk in quarantaine heeft gestaan bijvoorbeeld, dan mogen ze wel een 
iets hoger bedrag vragen voor de domeinnaam, maar het mag niet té hoog worden. Als de prijs te hoog is, maken ze misbruik van je positie. Enkele tientjes zal geen probleem zijn, maar wanneer er honderden of duizenden euro’s voor een domeinnaam wordt gevraagd, terwijl je eigenlijk de enige bent die er recht op heeft, dan mogen ze die prijs niet vragen.

Was dit antwoord nuttig?

« Terug