Instellen van de DNS-records

Wanneer je gebruik maakt van de Domein-Direct nameservers kan je de DNS-records direct beheren via het controlepaneel.

Hieronder volgen de stappen waar je nameservers aanpast via het controlepaneel vanuit je account:
Login bij domein-direct.nl
In je accountpagina kies je 'domeinnamen'
Achter de betreffende domeinnaam klik je op het pijltje en kies 'beheer domein'
Kies in het menu aan de linkerkant het item 'Naamservers'
Je kunt hier de domein nameservers aanpassen.
Het duurt ongeveer 24 uur voordat eventuele wijzigingen zichtbaar zijn.

Bij een hostingpakket staat de DNS voorinsteld bij ISPconfig
Hieronder volgen de stappen waar je de DNS gegevens aanpast via het controlepaneel vanuit ISPconfig:
Login bij domein-direct.nl
In je accountpagina kies je 'hosting' - 'mijn hosting & services'
Klik op de button 'actief' achter het betreffende hostingpakket
Je komt dan op de pagina 'beheer product'. Hier staan alle gegevens van het hostingpakket.
Klik op de button 'Hosting control panel openen'
Klik op de button 'Login' (je hoeft geen gegevens in te vullen)
Klik op de button 'Ga naar websites'
Klik in het menu op "DNS"
Je kunt hier de gegevens aanpassen.

DNS instellingen

Als je de DNS instellingen voor je domein voor het eerst bekijkt, staat er al een IP-adres ingevuld achter het A-record met als naam @.
Dit is het standaard IP-adres van Domein-Direct waarmee via onze server de Domein-Direct reserveringspagina wordt weergegeven.

Wanneer je gebruik wilt maken van externe webhosting dan kan je dit IP-adres aanpassen naar het IP-adres van de externe webhosting.
Het IP-adres dat je daarbij kan opgeven kan je opvragen bij je hostingprovider.

In je controlepaneel kan je de volgende records aanmaken:

• A: Voor het koppelen van een IPv4 adres aan het (sub)domein.
  • AAAA: Voor het koppelen van een IPv6 adres aan het (sub)domein.
    Deze heeft voorrang op het A record.
  • CNAME: Voor het koppelen van een ander (sub)domein aan het (sub)domein.
  • MX: Voor het afleveren van de mail aan een mailserver voor het (sub)domein.
  • NS: Voor het instellen van een nameserver voor het (sub)domein.
  • TXT: Van origine voor het toevoegen van leesbare tekst in DNS records. Tegenwoordig gebruikt voor allerlei zaken zoals SPF.
  • SRV: Voor het specificeren van een locatie van een service op het (sub)domein.

Een record in de DNS instellingen bestaat uit de volgende waardes:

• Naam: Hier geef je aan voor welk subdomein het record is, bijv “www” voor www.uwdomeinnaam.nl. Een subdomein is het gedeelte van het adres dat voor je domeinnaam staat, bijvoorbeeld subdomein.uwdomeinnaam.nl.
    Let op: Dit kan ook ‘@’ voor de kale domeinnaam (uwdomeinnaam.nl) zijn of ‘*” als wildcard. Een wildcard geldt voor alle subdomeinen die geen specifiek DNS record hebben in je instellingen.
  • Type: Hier geef je het soort record aan. (bijv. A, AAAA, CNAME, enz)
  • Waarde: Hier geef je de waarde van een record in, afhankelijk van het Type.

Aanvulling SRV

• Naam: service.protocol (bijvoorbeeld _sipinternaltls._tcp)
  • Type: SRV
  • Waarde: 0 5 5060 domein.voorbeeld.nl.

Let op:

• Wanneer je geen . (punt), de zogenoemde “trailing dot” achter een (sub)domein bij Naam of Waarde plaatst, dan zal de domeinnaam waarvoor je de DNS records aan het instellen bent automatisch er achter geplaatst worden. Wanneer je bijvoorbeeld een CNAME record aanmaakt voor een subdomein van uwdomeinnaam.nl en www als naam invoert voor het record, dan wordt “www” automatisch omgezet naar www.uwdomeinnaam.nl. Als je een extern (sub)domein invoert, dan dient deze te eindigen met een . (punt) (bijvoorbeeld www.externedomeinnaam.nl.) om dit te voorkomen.
  • Wanneer bij een verbinding IPv4 en IPv6 samen mogelijk zijn, dan zal IPv6 altijd voorrang krijgen. Dit betekent dat als je tegelijkertijd een AAAA record en een A record ingesteld hebt, dat het AAAA record voorrang zal krijgen wanneer een bezoeker met IPv6 naar je domeinnaam gaat. Houd hier rekening mee bij het invoeren en wijzigen van je DNS records.
  • Wanneer je je DNS instellingen wijzigt, kan het maximaal 24 uur duren voordat providers deze wijzigingen terugzien in verband met nameserver caching. Caching houdt in dat providers DNS instellingen tijdelijk opslaan om minder aanvragen voor informatie te hoeven versturen. Wanneer je een eigen IP-adres wil instellen, adviseren wij je dan ook rekening met nameserver caching te houden.
  • DNS records, instellen dns, waar kan ik dns instellen, nameserver, nameservers, naamservers