De voordelen van een snelle website

  • Maandag, 3rd September, 2018
  • 22:59nm

Langzaam werkend internet is voor veel gebruikers een van de grootste ergernissen van het wereldwijde web. Langer wachten dan een aantal seconden op een website die laadt kost ons te veel tijd. Het langzaam laden van websites is gelukkig vandaag de dag voor velen verleden tijd. Hoewel snelle websites an sich een groot voordeel zijn van het gebruik van internet, zijn er nog veel meer - belangrijke - voordelen te vinden van snelle websites. In dit artikel lees je meer over de voordelen van snelle websites en hoe je de snelheid van je eigen website kunt meten.

Google is gek op snelle websites

Misschien niets nieuws, maar zoekmachine Google is dol op websites die snel laden. Zo heeft Google voor eigen websites bijvoorbeeld een strenge snelheidscriteria: websites mogen maximaal een halve seconde erover doen om te laden. Dit om gebruikers tevreden te houden. Daarnaast is de snelheid van je website één van de pijlers voor je Google ranking. Een snelle website zorgt voor een hogere ranking in Google waardoor de website sneller gevonden wordt door gebruikers en dus ook door potentiële klanten. Zorg er hierbij ook voor dat je website SEO-vriendelijk is.

Betere gebruikerservaring

Wanneer je website snel laadt is de kans groter dat bezoekers langer op je website blijven hangen. Gebruikers beginnen na een seconde of twee vaak af te haken wanneer een website niet laadt. Zodra de bezoekers eenmaal op je website te vinden zijn is het handig om ze 'vast' te houden. De 'time on site' van je bezoekers is namelijk ook belangrijke pijler voor je ranking in Google. Hoe creëer je een snelle website? Hier is helaas geen toverformule voor! Begin bijvoorbeeld al bij het vinden van de juiste hosting die bewezen heeft snelle websites te leveren. Verwijder daarnaast alle onnodige plug-ins, waardoor je website automatisch al sneller wordt. Vermijd grote afbeeldingen, deze vertragen je laadtijd van je website. Ook een cachesysteem kan de laadtijd van je website verkleinen. We gebruiken steeds vaker onze mobiel om online te shoppen, informatie te zoeken etc. Zeker voor mobiel is een snelle website noodzakelijk. Mobiel laden pagina's ondanks de snelle verbindingen in Nederland nog steeds iets langzamer. Bezoekers staren niet graag naar een wit scherm en klikken terug naar de zoekresultaten, hetgeen een negatief signaal afgeeft aan Google. De bezoeker heeft duidelijk niet gevonden wat hij zocht op jouw website, simpelweg omdat de pagina niet te zien was binnen een paar seconden. Voor Google een reden om een andere website omhoog te plaatsen in de zoekresultaten.

Wat kun je doen?

Zelf kun je zorgen voor kleinere afbeeldingen op je website. Grootte afbeeldingen vertragen het laadproces. Maak de beelden via GIMP, Optimizilla of IrfanView kleiner, zowel formaat als pixels. Het instellen van een cachesysteem en het verwijderen van een plug-ins kun je zelf of door je host laten doen.

Tot slot: het meten van snelheid

Inmiddels zijn er een aantal goede manieren om de snelheid van je website te controleren. Op die manier weet je of jij óók iets moet doen aan deze snelheid. Laad je website langer dan enkele seconden dan is dat zeker een teken dat je er iets aan moet doen. Online vind je diverse tools waarmee je de snelheid kunt meten. Een van deze tools is https://tools.pingdom.com/. Vul de url van je website in en het land vanaf waar je de snelheid wilt testen en voilà! Vervolgens zie je diverse gegevens zoals het aantal seconden voor het laden, waar je seconden kunt 'winnen' en meer. Je kunt je hier gratis aanmelden om op ieder moment van de dag de snelheid van je website te controleren.

Webmaster Domein-Direct.nl

 

« Terug