Voorkom misbruik van je domeinnaam of bedrijfsnaam.

  • Donderdag, 20th Januari, 2022
  • 10:43vm

Je wordt benaderd door een bedrijf dat zich bezighoudt met de controle op dubbele domeinnaamregistraties en zij beweren dat een ander bedrijf in de buurt een website wil beginnen met dezelfde domeinnaam als jouw bedrijf, maar dan op de .com extensie.

Maar, gelukkig heeft de persoon die je aan de lijn hebt de oplossing ook meteen voor handen. Jij schijnt een ‘eerste registratierecht’ te hebben. Als jij aangeeft de .com-versie nu te willen claimen, kan dit direct geregeld worden. De kosten? Tien keer 39 euro, vooraf te betalen, exclusief BTW, uiteraard.

We hebben het ook op het internet opgezocht en het blijkt een veel voorkomende truc te zijn.

Het is een eenvoudige verkooptruc met een hoge prijs omdat je er gelijk voor 5 of 10 jaar aan vast zit en de domeinnaam wordt niet voor je geregistreerd.
De paniek die gecreëerd wordt is een schijn-urgentie en pure misleiding.

Ook SIDN (de organisatie voor het toezicht van de domeinnamen in Nederland) krijgt regelmatig meldingen over dit soort verkooptrucs. "We hebben ondernemers hier eerder al wel voor gewaarschuwd, maar toch blijft het een probleem dat om de zoveel tijd weer de kop steekt. Om die reden hebben we dan ook van harte meegewerkt aan het item van Avrotros Opgelicht?! dat in de uitzending van 13 oktober aan bod kwam."

Bekijk de uitzending

Heb je de uitzending gemist? Kijk de uitzending van Opgelicht?! over domeinnamen dan terug. Dit is de link naar de advocaat die daarin ook wordt genoemd met een link naar een standaardbrief voor het geval u er toch bent ingetuind. 

Gelukkig zijn onze klanten zo wijs om even contact met ons op te nemen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor 2. Dus als ze u ook bellen, dan bent u in ieder geval alvast op de hoogte.

PS: Voor Nederlandse bedrijven adviseren wij om ook de domeinnaam.com vast te leggen en deze te koppelen aan je bestaande domeinnaam. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat u niet potentieel wordt opgelicht.

« Terug