Misbruik quarantaine .nl-domeinnamen

Misbruik quarantaine .nl-domeinnamen

Afgelopen zaterdag heeft SIDN haar domeinregistratie systeem succesvol geupgrade naar DRS 4.3. De belangrijkste wijziging in DRS 4.3 is ongetwijfeld het feit dat .nl-domeinnamen na opheffing eerst gedurende 40 dagen in quarantaine komen voor dat deze opnieuw kunnen worden geregistreerd en in de tussentijd enkel door de oorspronkelijke houder uit quarantaine kunnen worden gehaald.

Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN tegenover ISPam.nl:

Door opheffing vrijgekomen domeinnamen worden steeds vaker na zeer korte tijd (soms enkele seconden door zgn. “drop catchers”) geregistreerd door een andere partij. Quarantaine is een service voor onze abonnees, met het oog hen beter te beschermen tegen de soms nare gevolgen van abusievelijke opheffing van een domeinnaam.

Omdat SIDN wil voorkomen dat deelnemers hameren op haar infrastructuur om te controleren of een .nl-domeinnaam die in quarantaine was al vrij gekomen is en om die dan direct te registreren, heeft zij een aantal maatregelen genomen en harde sacties aangekondigd bij misbruik van de quarantaine:

Het is per deelnemer mogelijk om maximaal 200.000 IS-queries op .nl-domeinnamen te doen per kalenderdag, het aantal WHOIS-queries blijft ongewijzigd op het aantal door de deelnemer geregistreerde .nl-domeinnamen + 5.000. 
Wanneer een SIDN deelnemer op één dag voor een .nl-domeinnaam die in quarantaine is meer dan vijf keer probeert te registreren wordt de deelnemer onmiddellijk geblokkeerd. Een aanvraag tot deblokkering zal eerst door SIDN worden beoordeeld en indien gehonoreerd hangt daar toch nog een pittig prijskaartje aan. 

Uiteraard mag een .nl-domeinnaam in quarantaine enkel voor de oorspronkelijke houder uit quarantaine worden gehaald, maar daar kan mee worden gefraudeerd. Een deelnemer die zich niet aan die regel houdt zal daar in eerste instantie op worden aangesproken, maar SIDN dreigt bij herhaling met royement van de deelnemer. 

Verder zijn felicitaties aan SIDN voor de succesvolle introductie van de DRS 4.3 en de quarantaine ook op plaats, want dankzij deze nieuwe feature waar velen waaronder ik zelf lang op gewacht hebben, zal veel leed besparen van ondernemers en particulieren die hun .nl-domein kwijt raken, zonder dat dat de bedoeling is.