Verschil tussen POP en IMAP

Welk protocol te gebruiken? POP3 of IMAP?

IMAP is net zoals POP3 een manier (protocol) voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Gebruikt u

voor het versturen en ontvangen van uw WEB-Direct E-mail een E-mailclient, zoals Outlook 2013, Apple Mail

of uw smartphone of tablet? Dan heeft u bij het instellen van uw E-mailclient de mailserver-instellingen van

IMAP of POP3 nodig.

Waarom IMAP?

IMAP is ideaal voor gebruik via meerdere computers, tablets en smartphone’s.

De voordelen van IMAP zijn:

• altijd dezelfde mailbox

Het maakt niet uit of u inlogt via webmail (uw domeinnaam+"/webmail"), een e-mailprogramma

zoals Outlook 2013 of via uw computer, tablet en smartphone. U heeft altijd toegang tot al uw emailberichten,

zelfs tot uw verzonden berichten. En heeft u verschillende mappen aangemaakt op

de server? Deze zijn altijd en overal beschikbaar.

• altijd een back-up

Alle e-mail blijft veilig op de server van WEB-Direct staan. U raakt nooit meer iets kwijt. Tenzij u zelf

uw e-mailberichten verwijdert natuurlijk.

Heeft IMAP ook nadelen?

• Omdat IMAP een real-time weergave biedt op de inhoud van uw mailbox, heeft u altijd verbinding

met het internet nodig om uw nieuwe e-mail te kunnen lezen.

• Omdat alle mails altijd beschikbaar zijn op de server, bestaat er een kleine kans dat uw mailbox na

enige tijd vol raakt. Bij WEB-Direct heeft u keuze uit 2 soorten E-mail pakketten: 2 GB (Email basis)

of 5GB (Email uitgebreid) aan opslagruimte voor E-mail, hiermee kan een gemiddelde klant met

gemak enkele duizenden E-mails bewaren. De mail kan wel in een lokale postbus worden bewaard

op uw computer.

Wat is het verschil tussen IMAP en POP3?

Met IMAP blijven uw E-mails op de server staan, waardoor uw E-mailberichten altijd en overal bereikbaar

zijn. POP3 is prima als u altijd inlogt op uw E-mailaccount via een E-mailprogramma op hetzelfde apparaat.

Gebruikt u meerdere apparaten? Dan is IMAP geschikter voor u.

Met POP3 worden uw E-mailberichten namelijk bewaard op het apparaat zelf.

Het E-mailprogramma download de E-mails naar het apparaat en verwijdert ze van de E-mailserver. Dus

bekijkt u uw E-mailberichten eerst bijvoorbeeld via Outlook 2013 op uw computer en daarna via uw tablet?

Op uw tablet ziet u dezelfde E-mailberichten niet. Deze zijn dan al op uw computer gedownload.

Instellingen voor IMAP

Let op! Voor een goede werking van IMAP adviseren wij u om  alle apparaten in te stellen op IMAP.

De meeste problemen ontstaan omdat een smartphone b.v. op IMAP staat ingesteld en de computer thuis

op POP3. De computer thuis leest dan alle mail binnen. Op de smartphone wordt dan logischerwijs geen

mail ontvangen, want er is geen mail meer op de server