Auteur Topic: Hacker de cel in, domein geconfisqueerd  (gelezen 4236 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 274
  • Karma: 0
    • E-mail
Hacker de cel in, domein geconfisqueerd
« Gepost op: 30 mei 2010, 11:16:01 »
Een 22-jarige hacker is aangehouden door de Nationale Recherche voor DDos-aanvallen op verschillende gamesites. Daarbij is een nieuw wapen ingezet: zijn domein is in beslag genomen.

Kevin de J. opereert onder de naam Woopie en wordt ervan verdacht meerdere gamingsites te hebben platgelegd. In één geval duurde de DDoS-aanval vier dagen. Daarnaast zou hij ook op een database van een site hebben ingebroken, de database hebben vernield en de scripts hebben gestolen en gepubliceerd.

Domein afgepakt
Eerder werd al bekend dat hij op 19 april is aangehouden en heeft het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche een uitzonderlijke stap genomen. Zijn domein woopie.nl is in beslag genomen en verwijst nu naar een pagina waar de politie vraagt om nadere informatie en tips. Een voorlichter van het Landelijk Parket weet niet zeker of dit een eenmalige actie of beleid is, omdat met het oog op de vrije dagen geen betrokkenen bij de zaak kan bereiken.

Wat de politie met de inbeslagname wil bereiken is niet helemaal duidelijk. Joran Polak van Security.nl wijst erop dat dit in ieder geval ook betekent dat eventuele mail nu ook bij de recherche uitkomt.

Juridische mogelijk, uniek
Hans van der Looy, oprichter van het beveiligingsbedrijf Madison Gurkha, is verbaasd over de stap. “Ik heb nog nooit eerder gehoord dat een domein in beslag is genomen na een of meerdere dDoS-aanvallen”, vertelt hij tegenover Webwereld. Voor hem is het niet duidelijk waarom dit precies is gebeurd en of dit uiteindelijk stand houdt. “Je moet nu zien of de rechter straks ook echt het domein verbeurd verklaart.”

Internetjurist Arnoud Engelfriet van adviesbureau ICT Recht kan zich ook niet herinneren dat de politie eerder een domein heeft geconfisqueerd, maar zegt dat dit op zich wel kan. “Zaken kunnen aan het verkeer onttrokken worden als ze bij misdaden zijn gebruikt”, vertelt hij Webwereld. “Het moet dan wel met een misdrijf te maken hebben.”

Onderzoek naar meerdere sites
Het onderzoek naar De J. is gestart, nadat de eigenaren van de gamessites crimeclub en extremenclub aangifte hebben gedaan van bedreiging, cyberaanvallen, inbraken en diefstal. Volgens bronnen zou de hacker ook verantwoordelijk zijn voor het bestoken van verschillende andere websites, waaronder ook Hyves. Een insider meldt dat hij de beschikking had over een botnet dat voor zijn aanhouding al is opgerold.

Het is niet de eerste keer dat de naam van de Woopie opduikt in onderzoeken. Zo is hij in het verleden in verband gebracht met andere massale aanvallen. Een bron weet te melden dat De J. momenteel niet meer in voorarrest zit. Naast zijn domein zijn ook vier computers in beslag genomen.

webmaster domein-direct