Auteur Topic: Spammers riskeren enorme boetes  (gelezen 4808 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 272
  • Karma: 0
    • E-mail
Spammers riskeren enorme boetes
« Gepost op: 12 augustus 2009, 12:28:02 »
Vanaf 1 oktober 2009 moeten bedrijven expliciete toestemming hebben gekregen om ongevraagd zakelijke e-mail en SMS-berichten te versturen. Deze regelgeving gold al langer voor berichten gericht aan particulieren. Ook adressen die in het verleden verzameld zijn vallen onder deze wetgeving en moeten om toestemming gevraagd worden als dat nog niet gedaan is.

Risico’s
"Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de risico's," aldus Jop Brocker. "Berichten na 1 oktober kunnen worden aangemerkt als spam, waarvoor de OPTA een forse boete kan opleggen. Ook kan de afzender op een zwarte lijst komen te staan, waardoor toekomstige e-mails afkomstig van de afzender geblokkeerd worden. De bedrijven hebben nog ruim anderhalve maand om actie te ondernemen en hun huidige bestand om toestemming te vragen."

Onderzoek
De enquête werd per e-mail uitgezet onder ruim 2.000 bedrijven waarvan 452 reageerden, variërend van vijf tot 1.760 medewerkers. Hiervan gaf 57 procent aan geen expliciete toestemming te hebben gevraagd aan hun huidige adressenbestand, 21 procent gaf aan niet te weten of er toestemming is verleend door de beoogde ontvanger. 47 procent van alle respondenten was niet op de hoogte van wetgeving en de bijbehorende consequenties.

Wat houdt de wet concreet in?

De wetgeving voor zakelijke e-mail is geregeld in de Telecommunicatiewet (artikel 11.7) en luidt o.a.:

"Het gebruik van automatische oproepsystemen zonder menselijke tussenkomst en elektronische berichten (fax, email, sms) voor het overbrengen van ongevraagde communicatie voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden aan particuliere en zakelijke ontvangers is toegestaan als hiervoor vooraf toestemming is verleend (= opt-in)"

Hieruit volgt:

    * U heeft vooraf toestemming (opt-in) nodig om uw zakelijke relaties commerciële, charitatieve of ideële e-mail (en ook fax) te sturen.
    * Dit geldt voor de e-mail adressen die u al in uw bestand heeft en voor e-mail adressen die u na 1 oktober 2009 verkrijgt.

U dient dus voor 1 oktober uw huidige adressenbestand een verzoek tot opt-in te versturen; na 1 oktober wordt een dergelijk bericht aangemerkt als SPAM. Van belang is dat de ontvanger een actieve actie moet verrichten, door bijvoorbeeld een vinkje te zetten, of door op een grote "Ja" button te klikken. Het is niet voldoende de ontvanger simpelweg mede te delen dat deze in het bestand staat en de mogelijkheid heeft zich uit te schrijven.

Vanaf 1 oktober kunt u dus ook geen adressenbestanden meer kopen en deze ongevraagde e-mail versturen! Overtreding van deze wet kan ertoe leiden dat uw e-mailadres geblokkeerd wordt en in het ergste geval wordt u een boete opgelegd door de OPTA.
 
Uitzondering: Klanten
U mag uw eigen klanten (d.w.z. de contactpersoon die een product of dienst heeft afgenomen) een aanbieding voor een soortgelijk product of dienst versturen, mits deze niet al eerder heeft aangeven hier geen behoefte aan te hebben. Voor de beoordeling of de aanbieding "soortgelijk" is, dient u een inschatting te maken van de verwachtingen van de klant (en dus niet uw eigen perspectief te hanteren).

Een grijs gebied is de vraag of iemand die eerder informatie heeft aangevraagd ook tot klant gerekend mag worden. Het advies luidt hier heel voorzichtig mee om te gaan.

Bij het versturen van een aanbieding dient u altijd de mogelijkheid te bieden de ontvanger uit te schrijven voor dergelijke berichten (opt-out). Het kan geen kwaad uw klantenbestand een e-mail te sturen met de mogelijkheid zich af te melden voor toekomstige nieuwsbrieven. Voor toekomstige klanten geldt: vraag om toestemming middels opt-in!

Voor meer vragen neemt u contact op met support@domein-direct.nl (alleen voor klanten van domein-direct.nl)
« Laatst bewerkt op: 12 augustus 2009, 12:32:29 door Domein-Direct »