Auteur Topic: Verdedig je tegen spammers?  (gelezen 4280 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 272
  • Karma: 0
    • E-mail
Verdedig je tegen spammers?
« Gepost op: 14 september 2008, 16:05:43 »
Wat kan je zelf dan doen tegen spammers?
Wees voorzichtig met het uitdelen van je mail-adres
Vul niet overal zonder nadenken je mailadres in. Wil je je mailadres proper houden, hou het dan voor jezelf, je contacten en je vrienden.
 
Neem een speciale mail-account bij een gratis provider voor het invullen van online formulieren
Soms kan je niet anders dan je mail-adres invullen op een webpagina. Maar doe dit niet met je hoofd-adres. Gebruik hiervoor een GMail-, een Yahoo!-, een Hotmail-account, ... waarvan je het niet erg vindt als er junk mail op terecht komt.
 
Gebruik een dienst als Mailinator
Nog beter: als je een adres moet invullen omdat het echt niet anders kan, maar je verder niet langer geïnteresseerd bent in wat er op dat adres zal toekomen, en er geen kritische informatie (zoals paswoorden) naar dat adres zal verstuurd worden, vul dan een adres in dat eindigt op @mailinator.com (bv. tijdelijkadres@mailinator.com)
Mailinator is een dienst die je toelaat eender welk adres te controleren. Je hoeft geen paswoord in te vullen, je kan ook niet replyen of forwarden; gewoon eenmalig mail lezen. Mailinator houdt mails maximaal 24 uur bij, dus ideaal voor vluchtige registraties of contacten.
 
Wanneer je op nieuwsgroepen of fora post, vervorm dan je mailadres
Wanneer je je mailadres vervormt maak je het moeilijk voor geautomatiseerde spammers om je mail-adres te vinden, maar een echte persoon die jou wil contacteren, kan je adres wel achterhalen.
Bv. sam.spam@hotmail.com wordt sam.spam@DOEWEG.hotmail.com
 
Plaats je mailadres zo weinig mogelijk op webpagina's
Deze tip ligt in de lijn van de eerste tip: wees voorzichtig met het uitdelen van je mailadres. Zet je je mailadres op een webpagina, dan deel je het uit aan de hele wereld. Beter is om een link te zetten naar bv. de personeelsdatabank van de K.U.Leuven, zoals onderaan op deze pagina het geval is.
 
Gebruik het BCC-veld bij e-mails
Dit is helaas een tip die vooral door je vrienden en contacten moet toegepast worden, wil je er zelf resultaat van hebben. Iedereen heeft al massa-mails gekregen met grapjes of noodkreten, waarbij het hele adresboek ineens in het To-veld geflikkerd wordt. Op deze manier kan iedereen alle adressen meelezen. En het wordt per Forward, waarbij geen moeite genomen wordt om de adressen op te kuisen, alleen maar erger.
Het is mogelijk om massa-mails te sturen (als je dat al wil!) zonder dat iedereen kan zien naar wie alles gestuurd is. Als je jezelf in het To-veld zet, en alle andere adressen in het Bcc-veld (Blind Carbon Copy), dan zal iedereen enkel jou adres als ontvangend adres zien; de rest geniet van een beetje welverdiende privacy.
 
Reageer nooit op SPAM
Stuur nooit een reply op een SPAM met bv. als boodschap "Gelieve te stoppen met mij te mailen". Op die manier weet de spammer dat je je mails leest, en dat je een ideaal slachtoffer bent voor... meer mail!
Let dus ook op met vakantieboodschappen en automatische replies. Als je een vakantieboodschap hebt die op iedere mail antwoordt 'Ik ben er even niet', dan wordt er ook op iedere SPAM gereageerd.
Wees ook steeds voorzichtig met 'Unsubscribe'-links onderaan ongevraagde mail; meestal dienen deze om je juist nog meer ongewenste mail te sturen.
Een 'unsubscribe'-link onderaan een gevraagde mail (bv. een nieuwsbrief) is meestal wel veilig.
 
Bekijk je mails zonder afbeeldingen
Aan de hand van externe afbeeldingen kan een spammer te weten komen of je mail-adres actief gelezen wordt of niet. Zie hieromtrent onze aparte pagina en doe zelf de test.