Auteur Topic: Bouw je eigen website  (gelezen 2340 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 272
  • Karma: 0
    • E-mail
Bouw je eigen website
« Gepost op: 12 augustus 2015, 20:00:17 »
Het bouwen van een eigen site is tegenwoordig makkelijker dan ooit te voren. Niet alleen bestaan er uitstekende en betaalbare webdesignpakketten, maar ook online valt er in de vorm van zogeheten sitebuilders veel moois te beleven!


Feitelijk zijn er drie manieren om uw eigen website te bouwen. De eerste – code kloppen – is vooral bedoeld voor kenners en enthousiastelingen. Want hoe modern alles tegenwoordig ook moge zijn, onder het verbluffende uiterlijk van zelfs de meest geavanceerde website treft u nog altijd HTML-code al dan niet gecombineerd met andere (design)talen als Javascript aan. In theorie is het dus prima mogelijk een geavanceerde website te bouwen met als gereedschap niets meer dan het aloude Windows-kladblok. Toch grijpen ook professionals tegenwoordig steeds minder terug op het klassieke tekstgebaseerde ontwerpen, het grootste deel van de website wordt in een designpakket opgebouwd. Alleen heel specifieke en daardoor vaak unieke en onderscheidende zaken worden ‘met de hand’ gecodeerd. Toch hoeft u HTML – de belangrijkste onderliggende opmaaktaal van websites – ook weer niet direct als iets afschrikwekkends te zien, het kan zelfs best aardig zijn om met relatief weinig standaard HTML-commando’s iets moois in elkaar te zetten! Iedere website – hoe simpel of eenvoudig ook – bestaat onder de motorkap uit code.

Design voor alleman
Voor de meeste mensen die tegenwoordig een site online zetten geldt echter dat de boodschap (inhoud) belangrijker is dan het designwerk eromheen. Tot voor niet al te lange tijd terug betekende dit dat websites met an sich interessante inhoud er maar al te vaak hobbyistisch of dodelijk saai uitzagen. Dankzij slimme ontwerptools behoort ook die tijd inmiddels tot het verleden en eigenlijk kan iedereen dankzij sjablonen en andere opmaakhulpjes snel een professioneel ogende site in elkaar draaien. Oké, misschien ziet het er dan niet zo flitsend uit als een professioneel ontworpen website, maar het overgrote deel van de bezoekers zal dat niet eens opvallen als u maar zorgt voor een goede en bezighoudende content!

Ontwerpsoftware op de pc
Webdesignpakketten gelden nog steeds een beetje als ‘verschrikkelijk duur’, maar dat is allang niet meer zo. Sterker nog: dankzij het ‘wonder van Open Source’ kan het zelfs helemaal gratis met bijvoorbeeld Kompozer. Ook professionele pakketten hoeven geen zak met goud te kosten, het al lang meedraaiende Net Objects Fusion kost €129,95. Voor dat bedrag krijgt u een uitermate gebruiksvriendelijke sitebuilder in handen waarmee strak ogende sites verrassend snel zijn te maken. Voordeel is dat u ook de sitestructuur eenvoudig kunt beheren en extraatjes in de vorm van add-ons allemaal klaar staan voor gebruik. En mocht u het genoemde bedrag toch (nog) net wat te veel vinden dan is er goed nieuws! Er is namelijk ook een gratis versie van Netobjects Fusion te downloaden vanaf http://netobjects.com/html/free-website-design-software.html, ook hiermee is razendsnel een eenvoudige doch aantrekkelijke site op te zetten. Tot slot nog een aardige tip in de vorm van een nieuw Google-project, te vinden op http://www.google.com/webdesigner/. Hier kunt u een vooralsnog in beta-stadium verkerend webontwerppakket downloaden dat er veelbelovend uitziet, geheel gratis uiteraard! Met een goed webdesignpakket houd je enerzijds de structuur van je site op orde. En anderzijds bouw je pagina’s op een grafische wijze zoals in een tekstverwerker of layout-software op.

Voor- en nadelen
De grote voordelen van een lokaal geïnstalleerd ontwerppakket zijn onder meer dat u altijd en overal aan uw site kunt bouwen en dat u een eenmaal ontworpen site eenvoudig kunt overzetten van de ene (hosting)provider naar de andere. In de trein of het vliegtuig – waar veelal geen of niet altijd even betrouwbaar internet is – kan moeiteloos offline doorgewerkt worden aan de site, wat zeker voor de grotere projecten best prettig is. Juist in de verloren uurtjes ontstaan immers vaak de beste ideeën! Toch heeft het offline-ontwerpen van websites ook nadelen, zeker voor beginners. Denk aan integratie met specifieke diensten die uw hostingprovider biedt, maar ook uploaden via ftp en andere meer technische dingen kunnen voor een beginner soms net wat teveel van het goede zijn.

Sitebuilder in de cloud
Vandaar dat steeds meer zichzelf respecterende hostingproviders een online sitebuilder in het dienstenpakket hebben opgenomen. En hebt u nog ervaring met het verleden aangaande het online ontwerpen van sites – u bent dan in feite een grijze cloud: vrees niet: online websites bouwen is in relatief korte tijd zeer volwassen geworden! In feite doet een goede sitebuilder eigenlijk in niets meer onder voor een goede offline werkende tool. Tegelijkertijd biedt een sitebuilder in de cloud een aantal handige voordelen. Ten eerste draait zo’n tool binnen de omgeving van uw hostingprovider, wat betekent dat u zich geen enkele zorg hoeft te maken over de technische koppeling aan bijvoorbeeld een add-on, de database-engine van uw Wordpress-module en ga zo maar door. Alles wat u binnen de sitebuilder in elkaar zet werkt voor iedere bezoeker net zo mooi (of lelijk…) als u het waarneemt. Een moderne browser maakt de bediening van een sitebuilder een eitje, feitelijk merkt u qua bediening niet eens dat u niet in een lokaal Windows (Linux, OSX etc.)-programma werkt maar met een online-app. Niet alleen de pagina-opmaak handelt u gebruiksvriendelijk af, maar ook de sitestructuur wordt beheerd door de sitebuilder. Dat is ideaal voor als uw website steeds verder uitbreid, zelfs bij een gecompliceerde site met veel subpagina’s houdt u probleemloos het overzicht. Ook praktisch is het feit dat de uiteindelijk gegenereerde code en de losse sitebestanden naadloos integreren met de omgeving van uw hostingprovider.

Opletten
De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit laatste voordeel voor sommigen ook weer een nadeel kan zijn. Wilt u uw site in de toekomst bijvoorbeeld overhevelen naar een andere hostingprovider, dan zal dat veelal niet zo heel eenvoudig zijn te realiseren. Zeker: de benodigde bestanden an sich zijn razendsnel te kopiëren, maar daarmee bent u er nog niet. Een sitbuilder gebruikt – net als overigens elk standaard webontwerppakket – een eigen opmaakomgeving; pas aan het eind wordt na een druk op de knop de daadwerkelijke website opgebouwd. Deze vertaalslag – vergelijk het maar met compileren van een programma – is –eenmaal gemaakt – moeilijk terug te vertalen. Ofwel: u kunt uw website wel overhevelen naar een nieuwe plek, maar een andere sitebuilder kan hooguit proberen een rudimentaire importeerpoging te wagen waarbij de finesse qua beheer en layoutmogelijkheden veelal verloren gaan. Ook een via een online sitebuilder gemaakte site achteraf importeren in een webdesignpakket op uw pc is niet aan te raden en alleen in geval van nood een optie, uiteraard om dezelfde reden.

De keuze is aan u!
De keuze tussen een cloudgebaseerde sitebuilder of een lokaal op uw pc draaiend stukje software is dan ook erg afhankelijk van uw plannen. Bent u van plan een zeer geavanceerde website te bouwen met heel veel informatie en mogelijk specialistische add-ons, dan is een universeel programma de betere keuze. Gaat u voor een privé- of bedrijfssite die snel in de lucht moet zijn, strak oogt en bent u redelijk honkvast na het maken van een providerkeuze dan is een online sitebuilder net zo makkelijk. Over de mogelijkheden van online tools hoeft u zich geen enkele zorg meer te maken, die zijn uitstekend. Bedenk tot slot dat ‘cloudbuilders’ nog een voordeeltje hebben: u hoeft zich geen zorgen te maken over upgrades en eventueel daarbij behorende kosten: een online sitebuilder is altijd bij de tijd!

Webmaster
Domein-direct.nl