Auteur Topic: Online Privacy  (gelezen 3424 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 274
  • Karma: 0
    • E-mail
Online Privacy
« Gepost op: 22 juli 2014, 16:28:41 »
Internet wordt veelvuldig gebruikt om contacten te onderhouden. Nooit eerder was het zo gemakkelijk om familie en vrienden van over de hele wereld op de hoogte te houden van uw ervaringen. Via sociale netwerksites en andere internetdiensten kunt u iedereen laten weten waar u bent en wat u doet, berichten versturen, foto’s en filmpjes plaatsen en chatten. Of misschien heeft u een weblog.

Helaas brengen sociale netwerksites en andere online diensten ook risico’s met zich mee. Bekend is het voorbeeld van de sollicitant die wordt afgewezen omdat de toekomstige werkgever genante foto’s op Facebook vond. Of van de rancuneuze ex die foto’s van zijn voormalige vriendin op internet zet.

Gelukkig kunt u er zelf veel aan doen om problemen te voorkomen en zoveel mogelijk plezier te beleven aan alle sociale mogelijkheden die het internet biedt. Eerst vindt u een aantal algemene tips waarmee u uw online privacy kunt beschermen. Daarna worden een aantal online diensten besproken waarmee u in contact kunt treden met anderen.

Wat kan ik zelf doen?
•   Denk goed na voor u iets online zet. Zo gemakkelijk als het is om iets op het internet te plaatsen, zo moeilijk is het om het er weer af te krijgen. Zelfs als u denkt dat u iets verwijderd heeft, kan het elders op het internet plotseling opduiken. Informatie die u op het internet plaatst kan immers door anderen worden opgeslagen en hergebruikt. Vraagt u zich daarom van tevoren af hoe u het zou vinden als bepaalde mensen (exen, ouders, leraren, collega’s, huidige of toekomstige werkgevers) de informatie te zien zouden krijgen. Wilt u dit liever niet, neem dan het zekere voor het onzekere en plaats de informatie niet online.
•   Wanneer u ziet dat iemand een foto van u geplaatst heeft op een sociale netwerksite en u heeft dit liever niet, spreek de persoon er dan op aan en vraag of de foto verwijderd kan worden.
•   Wees u ervan bewust dat anderen chatgesprekken kunnen opslaan.
•   Accepteer niet zomaar iedereen op sociale netwerksites. Wees selectief in wie u wel en niet toelaat op uw profiel. Laat alleen mensen toe die u persoonlijk kent. Laat u niet verleiden door het hebben van een zo’n lang mogelijke vriendenlijst. Niemand heeft 500 vrienden.
•   Zorg ervoor dat uw profielen op sociale netwerksites afgeschermd zijn. Op Hyves kunt u gaan naar ‘Instellingen’ en dan ‘Privacy’. Hier kunt u per onderdeel van uw profiel instellen voor wie het zichtbaar is. Op Facebook kunt u de zichtbaarheid van uw gehele profiel instellen door in het menu aan de rechterkant van de homepage naar ‘Privacyinstellingen’ te gaan en dit op ‘Vrienden’ te zetten.  Op Twitter kunt u dit doen door te kiezen voor ‘Instellingen’ en ‘Mijn tweets afschermen’ aan te vinken.
•   Schakel locatiediensten uit. Sommige diensten, zoals Twitter, bieden aan om automatisch een locatie aan uw berichten toe te voegen. Schakel dit uit, zodat anderen niet kunnen zien waar u bent.
•   Gebruik online een bijnaam (nickname) of alleen uw voornaam. Noem geen telefoonnummers, adressen, namen van scholen of bedrijven en andere herkenbare plekken waardoor mensen er achter kunnen komen wie u bent en waar u bent.
•   Maak een anoniem e-mailadres aan dat u kunt gebruiken als u zich ergens moet registreren of als u een e-mailadres moet achterlaten om een reactie op een website te plaatsen. Ook kunt u dit gebruiken voor services als Windows Live Messenger.
•   Pas op met foto’s waaruit kan worden afgeleid waar je bent, waar je woont of waar je werkt. Plaats dus geen foto’s waarop een straatnaambord, uw huis, uw werk of de school van uw kinderen te zien is. Stuur dit soort foto’s ook niet naar mensen met wie u chat, maar die u niet persoonlijk kent.
•   Wilt u mensen die u online heeft leren kennen in het echt ontmoeten? Spreek af in een openbare gelegenheid, zoals een café. Sommige mensen doen zich op internet anders voor dan ze in het echt zijn.
•   Wilt u weten hoe degene met wie u chat eruit ziet? Gebruik dan een webcam. Het is gelijk een goede manier om erachter te komen of degene met wie u chat ook echt is wie hij/zij zegt dat hij is.
•   Zoek uzelf op via Google of een andere zoekmachine om te kijken welke informatie er over u te vinden is op het internet. Via de website Wieowie.nl kunt u eveneens zoeken welke gegevens er over u beschikbaar zijn op het internet en kunt u uw online identiteit beheren.
•   Houd rekening met de (online) privacy van anderen. Plaats niet zomaar foto’s of filmpjes van anderen op het internet.

Sociale netwerksites
Op sociale netwerksites kunt u een profiel aanmaken, waarop u kunt invullen wie u bent en kunt aangeven wat uw hobby’s zijn, naar welke muziek u graag luistert, welke films en televisieprogramma’s u bekijkt en welke interesses u nog meer heeft. Ook kunt u foto’s plaatsen. Door het toevoegen van andere gebruikers creëert u een sociaal netwerk waarmee u informatie kunt uitwisselen. Gebruikers die elkaar als ‘vrienden’ toegevoegd hebben kunnen elkaars berichten lezen en daarop reageren. Vaak bieden sociale netwerksites ook de mogelijkheid om te chatten of om andere gebruikers privéberichten te sturen, vergelijkbaar met e-mail.
Facebook is de grootste internationale sociale netwerksite en is wordt ook in Nederland het meeste gebruikt. Een handleiding voor het gebruik van Facebook vindt u hier. Een andere veelgebruikte sociale netwerksite in Nederland is Hyves. LinkedIn is een zakelijk sociaal netwerk dat u helpt om in contact te komen met collega’s en andere mensen uit uw vakgebied.

Twitter
Twitter is een gratis internetdienst waarmee u vrienden en andere geïnteresseerden door middel van korte berichtjes van maximaal 140 tekens kunt laten weten wat u op dat moment bezighoudt. U kunt andere Twitteraars volgen en anderen kunnen u volgen. Het is mogelijk om op elkaars berichten te reageren. Ook bedrijven maken steeds meer gebruik van Twitter om hun producten te promoten en contact met klanten te onderhouden.
Een stap-voor-stap handleiding voor gebruik van Twitter vindt u hier.

Weblogs
Een weblog is een website waarop de blogger – de auteur – berichten kan plaatsen. Sommige weblogs zijn een soort online dagboeken, anderen houden een weblog bij over hun hobby of over hun vakgebied. Bezoekers hebben meestal de mogelijkheid om te reageren op de berichten. Ook bedrijven maken gebruik van weblogs.

Populaire diensten voor het opzetten van een weblog zijn www.blogger.com, www.wordpress.com,www.weblog.nl. Sommige hosting providers bieden ook pakketten aan waarmee u eenvoudig een eigen weblog op kunt zetten. Een andere veelgebruikte dienst is www.waarbenjij.nu waarop mensen verslag kunnen doen als ze op reis zijn.
 
Chatten
Chatten (‘kletsen’) is een leuke en gemakkelijke manier van communiceren en kan u nieuwe contacten opleveren. Op internet zijn vele chatboxen te vinden. Dit biedt u de mogelijkheid om met onbekende mensen te communiceren en en nieuwe contacten op te doen. Het nadeel van dit soort open chatboxen is dat u niet precies weet met wie u te maken heeft.

Er zijn ook  programma’s die een gesloten chatomgeving bieden, waardoor u controle en overzicht houdt over de personen die met u kunnen chatten. Een voorbeeld hiervan is Windows Live Messenger van Microsoft. Met deze ‘instant messaging service’ kunnen gebruikers elkaar toevoegen aan de hand van e-mailadressen. Ze moeten elkaar accepteren voor ze met elkaar in contact kunnen komen. Via Skype kunnen gebruikers telefoneren via hun internetverbinding en chatten met andere gebruikers die ze als contactpersoon hebben aangewezen. Daarnaast kan via de meeste sociale netwerksites gechat worden met mensen uit uw vriendenlijst.

Webmaster
www.domein-direct.nl