Auteur Topic: Moet een btw-nummer op uw website staan?  (gelezen 3763 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 272
  • Karma: 0
    • E-mail
Moet een btw-nummer op uw website staan?
« Gepost op: 15 januari 2012, 09:57:31 »
Uw bedrijf heeft een website. Moet daar dan ook uw btw-nummer op staan? Of hangt dat af van de vraag of u online diensten of producten verkoopt? Niet echt, zo blijkt uit een recente reactie van de Consumentenautoriteit. Het btw-nummer moet altijd op de website staan.
Het btw-nummer en uw website
De btw kent de nodige administratieve verplichtingen. Zo moet u regelmatig de btw-aangifte doen, maar ook zorgen voor goede facturen. Met daarop uw btw-nummer.

Maar, als u met uw bedrijf actief bent op internet, moet u dan ook uw btw-nummer vermelden?

"De Wet op de Omzetbelasting zegt er niets over, dus hoef ik mijn btw-nummer niet op mijn website te zetten," zult u misschien denken.

Maar zo eenvoudig is het niet, zo blijkt na recent contact met Richard van der Boon van de Consumentenautoriteit.

Btw-nummer altijd vermelden
U moet het btw-nummer namelijk altijd vermelden.

Het komt neer op het volgende:

- Als uw bedrijf een website heeft, dan moet u daarop het btw-nummer vermelden, ongeacht of u langs die weg de overeenkomst met uw klant sluit of u uw website slechts voor promotionele doeleinden gebruikt.

Zo staat het in de wet
In artikel 3:15d BW (Burgerlijk Wetboek) staat dat degene die een 'dienst van de informatiemaatschappij' verleent, een aantal gegevens, waaronder het btw-nummer, op een gemakkelijke, rechtstreekse en permanente manier toegankelijk moet maken.

Over de term 'dienst van de informatiemaatschappij' zegt lid 3 van dit artikel: "Onder dienst van de informatiemaatschappij wordt verstaan elke dienst die gewoonlijk tegen vergoeding, langs elektronische weg, op afstand en op individueel verzoek van de afnemer van de dienst wordt verricht zonder dat partijen gelijktijdig op dezelfde plaats aanwezig zijn.'

Of een ondernemer hier feitelijk een koop sluit via de website is dus niet relevant. Dat blijkt ook uit de memorie van toelichting (Kamerstukken II 2001/02, 28 197, nr. 3, p. 12), die zegt dat er sprake moet zijn van een 'economische activiteit'.

Daarmee is iedere website waarop commerciële activiteiten plaats vinden (promotie en/of verkoop) gehouden aan de informatieverplichtingen.

In de richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken (artikel 6:193 a t/m 6:193j BW) wordt als 'handelspraktijk' omschreven:

'Iedere handeling, omissie, gedraging, voorstelling van zaken of commerciële communicatie, met inbegrip van reclame en marketing, van een handelaar, die rechtstreeks verband houdt met de verkoopbevordering, verkoop of levering van een product aan consumenten.'

'Uitnodiging tot aankoop' wordt omschreven als: "commerciële boodschap die de kenmerken en de prijs van het product op een aan het gebruikte medium aangepaste wijze vermeldt en de consument aldus in staat stelt een aankoop te doen"

Uit beide omschrijvingen volgt dat er geen sprake hoeft te zijn van een daadwerkelijke verkoop, maar bestaat de verplichting al indien sprake is van een verkoopbevorderende website in de breedste zin.

Webmaster
www.domein-direct.nl