Auteur Topic: Webdesign en webdesigners  (gelezen 5415 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 274
  • Karma: 0
    • E-mail
Webdesign en webdesigners
« Gepost op: 28 augustus 2011, 16:43:15 »
Webdesign is het uitwerken van een basis vormgeving en huisstijl naar een ontwerp voor een eigen website. Officieel is webdesign enkel het ontwerp (design) zelf, maar in de praktijk omvat webdesign ook het programmeren en ontwikkelen van de gehele website. Als je bij een webdesigner vraagt om webdesign voor een eigen website zal hij begrijpen dat je ook het programmeren wilt laten verzorgen.

Tarieven websites en webdesigners
Regelmatig wordt ons gevraagd wat de kosten zijn van een website of van een goede webdesigner. Daarop is geen kort antwoord mogelijk. Het is net als bij een auto ontzettend afhankelijk van je wensen. Een website met enkel 5-6 pagina's, wat simpele internetfoto's en een basis ontwerp is mogelijk zo rond de 500 euro. Maar er zijn ook webdesignbedrijven die geen opdrachten aannemen onder de 50.000 euro! De gemiddelde prijs voor een nieuwe website van een nieuw bedrijf zal zo rond de 2000-2500 euro excl. BTW liggen.

Verschillen tussen webdesigners
Webdesign kun je in de meeste gevallen het beste uitbesteden aan een of enkele webdesigners. Het is specialistisch werk. Zelfs zo specialistisch dat je niet al het webdesign werk aan dezelfde webdesigner kunt uitbesteden. Het is direct zichtbaar als hier geen professional mee aan het werk is geweest. Onder de webdesigners zelf zijn er grote verschillen. Ze zijn zowel actief als conceptontwikkelaar, grafisch vormgever, webmaster en programmeur.

De meeste webdesigners zullen van al deze zaken wel wat af weten en een kleine website kun je door een persoon laten maken. Als je een grotere website wilt die in de duizenden euro's gaat kosten, zoek je iemand die zich in een van deze zaken heeft gespecialiseerd.

Het maken van een concept
Onder een concept valt onder andere het bedenken van een logo, kleurstelling, lettertype of de eerste omschrijving van een huisstijl. Een webdesigner verwacht dat je over dit soort zaken hebt nagedacht. Dat je ongeveer weet wat je wilt en wat je doelgroep is. Voor een website van een ZZP-er of freelancer die betaalbaar uit wil zijn, is een combinatie tussen concept ontwerp en uitvoering geen probleem, maar grote bedrijven splitsen dit. Ze schakelen eerst een conceptontwikkelaar in, en gaan met zijn werk naar een webdesigner.

Echte webdesigners kunnen prima vanuit een bestaand concept iets maken, maar zijn zelf vaak vrij technisch ingesteld. Om ook goed te kunnen zijn in programmeren moet je bijna een beta-denker zijn. Het echte cre�ren van een nieuwe huisstijl kun je daarom in sommige gevallen beter overlaten aan een pure conceptontwikkelaar. Een reclamebureau of huisstijl ontwerper bijvoorbeeld. Deze kan een logo, visitekaartje, eerste afbeelding voor de homepagina van de website en andere zaken verzorgen. Daarna kan een webdesigner met zijn materiaal aan de slag en hiervan een werkende website maken.

Tarieven van conceptdenkers liggen gemiddeld ongeveer tussen de 80-100 euro per uur.

Het uitwerken van een ontwerp
Webdesign is vooral de buitenkant van de website. Technisch gezien is webdesign het uitwerken van een ontwerp naar een website. Het slicen van een Photoshop estand. Het maken van een navigatie, een stylesheet en organiseren van divjes en tabellen.

Tarieven van grafisch vormgevers liggen gemiddeld tussen de 50-70 euro per uur.

Het programmeren van software
Een webdesigner is deels programmeur. Hij hoort de programmeertalen HTML en CSS goed onder de knie te hebben en kan een mooie website maken. Toch is een webdesigner geen pure programmeur. Als je �cht een webbased software pakket wilt laten ontwikkelen, heb je hiervoor een programmeur nodig. De opdracht bestaat in dat geval niet meer voor minimaal 50% uit het ontwerp maar is grotendeels het maken van techniek.

Tarieven van programmeurs liggen gemiddeld tussen de 60-80 euro per uur.
« Laatst bewerkt op: 20 mei 2014, 00:44:48 door Domein-Direct »