Auteur Topic: Wettelijke eisen aan een handelsnaam  (gelezen 13793 keer)

Domein-Direct

  • Forumbeheerder
  • Senior
  • *****
  • Berichten: 272
  • Karma: 0
    • E-mail
Wettelijke eisen aan een handelsnaam
« Gepost op: 11 april 2010, 21:24:58 »
Een handelsnaam is de naam waaronder een onderneming wordt gedreven.
Een bedrijf kan meerdere handelsnamen gebruiken. Door een goede handelsnaam te kiezen voorkomt u dat uw bedrijf verward wordt met andere bedrijven. Dit is belangrijk, omdat het opbouwen van naamsbekendheid u tijd en geld kost. 

Wettelijke eisen aan een handelsnaam:

1. De handelsnaam moet onderscheidend zijn
Zo is de naam 'wasserette' voor een wasserij niet onderscheidend genoeg. Ook een internetadres op zich is geen handelsnaam. Er kunnen losse letters en afkortingen in een handelsnaam staan, die niet per se iets hoeven te betekenen. Een naam die alleen bestaat uit losse letters of cijfers bezit meestal onvoldoende onderscheidend vermogen en is dus onbruikbaar als handelsnaam.

2. De handelsnaam mag niet verwarrend of misleidend zijn

U kunt geen handelsnaam gebruiken die al door een andere onderneming wordt gebruikt of daarop lijkt. Ook mag u geen 'bv' toevoegen als uw bedrijf geen bv is.

3. De handelsnaam mag niet in strijd zijn met bestaande merken

Dit wordt niet onderzocht door de KvK bij uw inschrijving. Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) houdt zich bezig met merkbescherming. 

Handelsnaamonderzoek   

Als u zich laat inschrijven in het Handelsregister, dan onderzoekt de KvK of er al een onderneming is met exact dezelfde handelsnaam. U kunt ook een handelsnaamonderzoek laten uitvoeren. Hierbij wordt gekeken naar Nederlandse handelsnamen die hetzelfde klinken of worden geschreven. Hiermee verkleint u de kans op moeilijkheden. Het onderzoek kost 90 euro. Voordat u een onderzoek aanvraagt, kunt u in het Handelsregister kijken of een handelsnaam al gebruikt wordt. Dit is gratis en geeft een indicatie of een onderzoek nuttig is.

« Laatst bewerkt op: 20 mei 2014, 00:52:19 door Domein-Direct »