POP3 of IMAP Print

• pop3, imap
  • 1

Welk protocol te gebruiken? POP3 of IMAP?

IMAP is net zoals POP3 een manier (protocol) voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Gebruik je voor het versturen en ontvangen van je E-mail een E-mailclient, zoals Outlook 2013, Apple Mail of je smartphone of tablet? Dan heb je bij het instellen van je E-mailclient de mailserver-instellingen van IMAP of POP3 nodig.

Gebruikt je meerdere apparaten? Dan is IMAP geschikter voor je.

IMAP wordt tegenwoordig standaard gebruikt.

Het maakt niet uit of je inlogt via webmail, een e-mailprogramma of via computer, tablet en smartphone.  Je hebt met IMAP altijd toegang tot alle emailberichten (ontvangen en verzonden). De mappen die je hebt aangemaakt zijn ook altijd en overal beschikbaar.
Alle e-mail blijft veilig op de server staan. Je raakt nooit meer iets kwijt, tenzij je zelf je e-mailberichten verwijdert natuurlijk.

Omdat IMAP een real-time weergave biedt op de inhoud van je mailbox heb je verbinding met het internet nodig om nieuwe e-mail te kunnen lezen. Er bestaat een kans dat de mailbox na enige tijd vol raakt.
Je kunt dan mails verwijderen (deze mails kun je als backup op je computer bewaren in een lokale map) of je mailaccount uitbreiden.

Wat is het verschil tussen IMAP en POP3?

Met IMAP blijven E-mails op de server staan, waardoor je E-mailberichten altijd en overal bereikbaar zijn.
POP3  wordt op 1 apparaat ontvangen en verzonden. Na het ophalen van de mail wordt dit van de server verwijderd.